fbpx

Mijn tips voor een zorgeloze vakantie

tips voor een zorgeloze vakantie

Hoera, het is gelukt. Je hebt een fijne vakantie gereserveerd. Naar dat mooie bounty strand, of naar die ene stad die je al heel lang wil bezoeken. Of misschien die verre rondreis waar je zo driftig voor hebt gespaard. Je leest je in met goede reisgidsen en vindt op internet verschillende blogs met nog meer informatie voor een goede voorbereiding op je reis. Je zou zeggen: alles geregeld voor een zorgeloze vakantie. Maar stel dat in het buitenland de pech toeslaat? Dan is het wel zo prettig dat alles goed geregeld is. In dit artikel zet ik alles op een rijtje voor als je goed verzekerd op reis wilt gaan, zodat je van een zorgeloze vakantie kunt genieten.

Annuleringsverzekering

Allereerst de verzekering die meteen ingaat als je die droomreis hebt geboekt. Want ondanks dat je denkt dat je niets kan overkomen, zit een ongeluk nog steeds in een klein hoekje. Je boekt je vakantie vaak ver vooruit. Komt er dan iets ernstigs tussen, dan ben vaak (een groot deel van) je geld kwijt. Niet met een annuleringsverzekering.

Als je je vakantie moet afbreken of je kunt er minder lang van genieten omdat je vliegtuig vertraging had, kan je ook een beroep doen op je annuleringsverzekering.

All Risk annuleringsverzekering

Via Allianz Global Assistance is het mogelijk om extra’s mee te verzekeren bij je annuleringsverzekering. Want wat doe je als je huisdier een paar dagen voor vertrek naar de eeuwige jachtvelden vertrekt? Voor de een geen probleem, maar een ander zou er echt een vakantie voor afzeggen. Het goede nieuws is dat dit bij deze all risk annuleringsverzekering gewoon kan. Let er trouwens wel op dat de verzekerde reissom voor 75% is verzekerd. Er is een eigen risico van 25%.

Reisverzekering

Prima, je bent vertrokken naar dat mooie strand en gaat eens heerlijk genieten van de zon. Zorgeloze vakantie, kom maar door! Maar bij aankomst op de luchthaven van je bestemming blijkt dat je bagage onderweg is beschadigd. Of je raakt iets kwijt tijdens je reis. Deze kosten worden gedekt door de reisverzekering. Kostbare apparatuur, sieraden of een duikuitrusting verzeker je extra.

Maar ook bij een noodsituatie in het buitenland wil je er niet alleen voor staan. In het ergste geval krijg je te maken met ziekte, een ongeval of overlijden. Dit zijn natuurlijk ingrijpende gebeurtenissen die ook veel tijd en geld kosten.

Deze hulp zit standaard in je reisverzekering:

 • aanschaf van een nieuw paspoort als je je pas bent verloren en niet terug kunt naar Nederland
 • SOS kosten: je krijgt altijd hulp van de alarmcentrale. Bij een ongeluk of ziekte worden het vervoer naar huis en hulp aan je gezin geregeld. Bijvoorbeeld na een ongeval of bij overlijden.
 • telefoonkosten voor contact met de alarmcentrale en het thuisfront

Wat er verder nog verzekerd is, verschilt. Er zijn veel extra’s mogelijk en je kunt zelf kiezen wat je naast de standaard wel en niet verzekerd.

Medische kosten

Je ziektekostenverzekering dekt de kosten tot het niveau in Nederland. Maar in veel landen is de gezondheidszorg duurder. Amerika, Canada en Australië zijn bekende voorbeelden, maar ook Frankrijk is prijzig. Alles wat je extra moet betalen, valt onder de dekking van de reisverzekering.  Allianz Global Assistance vergoedt óók het verplichte eigen risico van de zorgverzekering.

Sporten tijdens je vakantie

Hou je van bijzondere wintersporten, technisch duiken (dieper dan 40 meter en grot- en wrakduiken) of van parachutespringen?  Risicovolle sporten zijn van de standaarddekking van je reisverzekering uitgesloten. Wel kun je ze apart meeverzekeren. Recreatief duiken, schaatsen, sleeën en langlaufen zijn zonder deze dekking al standaard meeverzekerd. 

Automobilistenhulpverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat, kan je pechhulp verzekeren. Je hebt dan recht op vervangend vervoer, verblijf en eventuele terugkeer naar Nederland.

TOP 10 meest geclaimde spullen

 1. telefoons 19%
 2. tablets/e-readers 16%
 3. brillen/zonnebrillen 14%
 4. fotocamera’s 12%
 5. laptops 7%
 6. kleding 5%
 7. sieraden 4%
 8. koptelefoons 4%
 9. koffers 3%
 10. surfuitrusting 1%

Bron: Europeesche Verzekeringen, 2015

Kort, lang, dichtbij en ver weg

De meeste vakantiegangers kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Dan ben je altijd verzekerd, ook als je een weekendje weg gaat. En eenmaal afgesloten, hoef je er niet meer naar om te kijken. Ook kan je er een doorlopende annuleringsverzekering bij afsluiten.

Natuurlijk is het ook mogelijk om per vakantie een aparte reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten. Als je meer dan 3 weken per jaar op vakantie gaat (alles bij elkaar opgeteld), is het voordeliger om een doorlopende verzekering af te sluiten.

Tenslotte is er nog een verschil in de bestemming. Blijf je in Europa, voldoet de standaard reisverzekering. Maar vertrek je voor een verre vakantie buiten Europa, vergeet dan niet een verzekering af te sluiten inclusief werelddekking.

Ook handig als je in Nederland op vakantie gaat

Ook als je in eigen land op vakantie gaat, kan het nuttig zijn om een (kortlopende) reisverzekering af te sluiten. Medische kosten worden vergoed vanuit de basis zorgverzekering, die iedereen in Nederland heeft. Maar wist je dat een kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance ook het eigen risico van de basis zorgverzekering vergoedt? Zonder reisverzekering moet je het eigen risico zelf betalen mocht je medische kosten hebben tijdens je vakantie in eigen land. Ook worden tandartskosten vergoed bij een ongeval, toch fijn om te weten.

Fietsen zijn verzekerd evenals een eventuele schade aan het vakantiehuisje of hotelkamer. Deze kosten worden niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering.

Pech onderweg? 4 tips:

 • neem belangrijke telefoonnummers mee, zoals van de alarmcentrale van je reisverzekering.
 • bewaar zo veel mogelijk bonnen, aangifteformulier van politie of PIR formulier (voor kwijtgeraakte of beschadigde bagage op de luchthaven).
 • neem je European Health Insurance Card (EHIC) mee, het bewijs dat er een zorgverzekering is afgesloten
 • neem contact op met de alarmcentrale als je pech krijgt, naar het ziekenhuis moet of extra kosten moet maken. Regel niet alles op eigen houtje.

Tot slot

Als je verzekerd wilt zijn van een zorgeloze vakantie, zorg je voor een goede reis- en annuleringsverzekering. Ik werk als zelfstandig reisadviseur samen met Allianz Global Assistance en bereken graag de premie van deze verzekeringen voor je. Zodat jij zonder zorgen kan gaan genieten  van die welverdiende vakantie.

Neem vooral contact met me op als je meer wilt weten over de verschillende verzekeringen. Of lees de veelgestelde vragen van Allianz Global Assistance, waar je ook alle informatie over verzekeringen en het coronavirus vindt.

 Maar vertel eens, wat  zijn jouw vakantieplannen?

 

*Update 24 maart:

Allianz Global Assistance biedt een gratis COVID dekking voor alle (ook bestaande) kortlopende- en doorlopende reis- en annuleringsverzekering polissen, als je vertrekt tussen 15 april en 31 december 2021. 

Indien je op je reisverzekering van Allianz Global Assistance de SOS hulpverlening hebt meeverzekerd, geldt dat je ook verzekerd bent voor extra reis- en verblijfskosten als gevolg van verplichte quarantaine wegens COVID-19. Het gaat hierbij om de voorwaarden DRAV18, DVV18, DPR10 of RV20. 

De dekking geldt voor de personen die op de polis staan. Je bent géén extra premie voor deze dekking verschuldigd! 

Wat is verzekerd? 

Extra reis- en verblijfskosten als je onverwacht langer op de reisbestemming moet blijven, omdat de (lokale) overheid van de reisbestemming jou een verplichte quarantaine wegens COVID-19 oplegt. Dit geldt ook als je in quarantaine moet vanwege verblijf in een specifiek door de (lokale) overheid genoemde accommodatie. Cruiseschepen zijn hierop uitgezonderd. 

Wanneer ben je verzekerd? 

Je bent alleen verzekerd als aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan: 

– De vertrekdatum van de geboekte reis valt in de periode van 15 april tot en met 31 december 2021; 

– Het gaat om een reis binnen de Europese Unie of om een pakketreis conform de Wet op de Reisovereenkomst; 

– Op het moment van vertrek geldt er op de website nederlandwereldwijd.nl een door het ministerie van Buitenlandse Zaken gegeven reisadvies ‘groen/geel’ voor jouw reisbestemming; 

– De (lokale) overheid van jouw reisbestemming heeft een verplichte quarantaine opgelegd specifiek voor jou persoonlijk of voor de accommodatie waarin je verblijft, waardoor je op de geplande terugreisdatum niet kunt terugreizen naar Nederland; 

– Je hebt vooraf toestemming van de Alarmcentrale van Allianz Global Assistance gekregen voor het maken van deze kosten. 

Wanneer ben je NIET verzekerd? 

Je bent niet verzekerd als: 

– Je verblijft op een cruiseschip; 

– De (lokale) overheid een deel van het gebied of plaats waarin je verblijft in quarantaine plaatst; 

– Je in aanmerking komt voor vergoeding van de door deze quarantaine gemaakte onvoorziene extra verblijf- en/of reiskosten door bijvoorbeeld de (lokale) overheid op de reisbestemming, de Nederlandse overheid, jouw vervoerder, luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie;

– Je niet van te voren toestemming van de Alarmcentrale van Allianz Global Assistance hebt gekregen voor het maken van de extra reis- en verblijfkosten. 

Wat krijg je vergoed? 

– Noodzakelijke extra verblijfskosten tot de maximum bedragen in de door jou verzekerde dekking voor SOS hulpverlening bij “gedwongen oponthoud”.

– Extra reiskosten per openbaar vervoer naar Nederland. 

– Allianz Global Assistance vergoedt maximaal € 1.000, – per persoon, per polis. 

Belangrijk: Je moet wel vooraf toestemming hebben voor het maken van deze kosten van de Alarmcentrale van Allianz Global Assistance: +31 (0)20 592 92 92 (dag en nacht bereikbaar).

Share the Post:

Dit vind je ook leuk:

Join Our Newsletter

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kan ik je helpen?