fbpx

Op stedenreis naar Praag: deze bezienswaardigheden mogen niet ontbreken

Karelsbrug in Praag

Als je op zoek bent naar een betaalbare stedenreis, niet te ver van huis met veel bezienswaardigheden op loopafstand, denk dan eens aan Praag! Begin november 2021 heb ik deze stad bezocht en ik breng graag verslag uit.

OP STEDENREIS NAAR PRAAG PER TREIN

Opstappen in Den Haag, uitstappen in hartje Praag. Wat fijn dat GreenCityTrip de mogelijkheid biedt om per slaaptrein rechtstreeks vanuit Nederland naar Praag te kunnen reizen. Naast Praag kan je ook kiezen voor bestemmingen zoals Venetië, Milaan, Innsbrück, Verona en Wenen.

Aan boord van de trein zijn er premium klasse couchettes waar je met maximaal 4 personen in verblijft, maar er is ook een mogelijkheid om een luxury klasse coupé te boeken. Je verblijft dan in een privé coupe met een eigen wastafel en maximale privacy: geen andere reizigers om de couchette mee te delen zoals in de premium klasse.

Er zijn verschillende opstap stations: ik koos voor Den Haag H.S. De banken in de coupeé worden in de avond omgeklapt tot een bed. En met een fijn laken- en dekenpakket, inclusief kussen, val je al hobbelend in slaap. Om half acht ’s avonds vertrekt de trein en de volgende ochtend om 10.00u sta ik op het station in het centrum van Praag. 

Tip: neem je eigen drankjes en snacks voor ’s avonds mee  én een lekker ontbijtje, in de trein zelf is alleen koffie en thee verkrijbaar.

PRAAG IN 72 UUR

De trein komt aan op vrijdagochtend en op zondagavond vertrekt de slaaptrein weer vanuit Praag. Tijdens deze stedenreis heb ik 72 uur in Praag te besteden. Wat prima te doen is, want alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand in het compacte centrum. Een aanrader als je voor het eerst een stedenreis maakt: geen drukte en lange afstanden per metro zoals in Parijs of Londen.

Er is trouwens wel een metro netwerk in Praag. Het hotel waar ik verblijf, het Occidental Praha ligt buiten het centrum, maar is perfect per metro te bereiken. Uiteraard kan je kiezen om in een hotel in het centrum te verblijven, je hebt dan helemaal geen metro nodig.

OUDE-STADSPLEIN

In het centrum van Praag vind je het oude-stadsplein (Staromestske namesti) vol met gezellige terrassen, straatverkopers en paard-en-wagens waarmee je een tochtje door de stad kan maken. Ook vind je de Tynkerk  en de St. Nicolaaskerk aan dit plein. Maar  vergeet ook zeker niet om de astronomische klok te bekijken aan het raadhuis in de oude stad. Elk uur luiden er klokken en is er een mini voorstelling van apostelen. Samen met veel andere toeristen kan je het schouwspel bekijken. Let goed op, want het duurt maar 40 seconden.

KARELSBRUG

De Karelsbrug (Karluv mosti) over de Vltava rivier (Moldau)  is gebouwd tussen 1357 en 14o2 en biedt plaats aan zo’n 30 beelden van heiligen en religieuze taferelen.  Ook vind je veel straatkunstenaars én toeristen op de brug. De beste tijd om de brug te bezoeken is dan ook in de ochtend, maar ook ’s avonds is de brug prachtig met op de achtergrond een mooie verlichtte Praagse Burcht.

PRAAGSE BURCHT

Oké, het is even klimmen in de steile straatjes richting de Praags Burcht. Maar het is de wandeling meer dan waard! Tip: koop een kaartje voor tramlijn 22 en stap dichtbij de burcht uit. Je hebt er een geweldig uitzicht over de stad, maar er is nog veel meer te zien! Het grootste deel van het terrein is gratis  te bezoeken, alleen voor de zalen koop je een ticket. Bekijk het Oude Koninklijk Paleis, het Gouden Straatje en de St. Vituskathedraal. Het wisselen van de wacht is elk uur en om 12.00u is er een fanfare- en vlaggenceremonie op de binnenplaats.

WENCESLASPLEIN

Als je het station van Praag uitloopt richting het centrum, kom je als eerste op dit plein uit met het standbeeld van St.Wenceslas aan het begin. Je hebt bij dit standbeeld meteen een mooi uitzicht over het plein, met aan weerskanten veel winkels en cafés.

PETRINHEUVEL

Even uit de drukte van het oude centrum van Praag ontsnappen? Ga dan met de kabelbaan naar boven en wandel op je gemak weer terug naar beneden. Ik was er in de herfst, wat een prachtige kleuren van alle bomen in dit park! Op de heuvel vind je een mini-Eiffeltoren. Vanaf het uitzichtplatform (te bereiken na het beklimmen van 299 treden) heb je een mooi zicht op Praag. Ook vind je het Spiegeldoolhof en Stefaniks observatorium in het park op de Petrinheuvel.

Uitzicht vanaf de mini Eiffeltoren op de Petrinheuvel

JOHN LENNONMUUR

Dichtbij Kampa eiland, met een populair park en restaurants en hotels, vind je de John Lennonmuur, vol met graffiti. Soms spelen er straatartiesten ‘Yesterday’ of ‘Imagine’. De oorspronkelijke schildering is gemaakt door een Mexicaanse student na de moord op John Lennon, maar is intussen vele keren overgeschilderd. Tip: breng meteen een bezoekje aan de John Lennon Pub en geniet van steaks en hamburgers in de tuin.

FIETSEN IN PRAAG

Een dikke vette aanrader in Praag (in elke stad trouwens) is het maken van een fietstour inclusief Nederlands sprekende gids. Ik boekte de Highlights tour via Baja Bikes op zaterdagochtend. Tijdens deze 3 uur durende fietstocht krijg ik veel informatie over Praag te horen van de gids en fietsen we met de groep van zo’n 14 fietsers een leuke ronde door de stad. Van de bekende toeristische trekpleisters tot aan leuke, verscholen straatjes: alles komt aan bod tijdens de fietstocht door Praag. Wil jij ook een fietstour als extra bij je volgende stedenreis? Ik help je er graag bij.

Treinstation in Praag
Tijd om weer naar huis te gaan, de trein gaat vertrekken.

Zondagavond stap ik weer in de trein die me weer naar Den Haag H.S. brengt. Wat een heerlijke stedenreis heb ik gehad in Praag. En natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in deze mooie stad, dus heb ik een reden om nog een keer terug te gaan. Ben jij weleens in Praag geweest of staat deze stad nog op je bucketlist?

Share the Post:

Dit vind je misschien ook leuk:

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kan ik je helpen?